Ligger du inde med større eller mindre guldbeholdninger i form af f.eks. arvesmykker eller lignende, er det nu, du bør overveje at sælge. Det samme gælder for sølv og andre ædelmetaller. Prisen er stadig historisk høj, men stabiliseres og forberedes verdensøkonomien yderligere, går der ikke længe, før guldpriserne falder til samme niveau som før finanskrisen.
I krisetider skal du sætte dine penge i guld. Det er et råd, der har lydt fra bankfolk og andre personer med forstand på penge og økonomi i hundreder af år. Lige siden den helt tidlige middelalder var det således almindeligt, at så snart det trak op til krig eller var der uro landene imellem, så gik rigmændene i gang med at opkøbe guld for at sikre deres værdier.
Finanskrisen sendte guldpriserne til himmels
Denne tendens kunne vi også se i forbindelse med finanskrisen fra 2008 og fremefter. Lige før finanskrisen lå guldpriserne på et historisk lavt niveau, men så snart de første krisetegn dukkede op, begyndte prisen at stige. Da først finanskrisen for alvor var en kendsgerning, var guld prisen allerede strøget til himmels og den udvikling forsatte hele vejen gennem finanskrisen.
Selv om guldprisen nu er faldet en smule i forhold til da krisen var på sit højeste, ligger prisen stadig mange hundrede procent over prisniveauet for guld i starten af århundredet. Samtidig er prisen stadig ekstrem følsom overfor udsving i verdensøkonomien, dårlige dage på børserne og udmeldinger fra statsoverhoveder og nationalbanker.
Følg med i verdenssituationen og får mest for dit guld
Så ligger du inde med en større eller mindre guldbeholdning og har brug for ekstra midler til f.eks. nye investeringer eller til at forsøde privatøkonomien, kan det betale sig at holde øje med den økonomiske og politiske situation rundt om i verden.
Som verdenssituationen ser ud lige nu med gentagende terrorangreb i Europa, usikkerhed om udfaldet af de amerikanske primærvalg og Putins forskellige udfald mod vesten, er guldprisen stadig lige så følsom, som den var under finanskrisen. Der skal ikke mange faresignaler til, før den stiger.
Sådan får du mest for dit guld
Så hold øje med nyhederne og tjek de daglige tendenser på verdens børser. Hold også øje med de aktuelle guldpriser hos nogle af de store opkøbere. Bare du har fulgt med i et par uger, begynder du at få en fornemmelse af, hvordan markedet er skruet sammen.
Er der således tale om noget, der kan tyde på en længerevarende krise, kan guldprisen sagtens stige flere dage i træk, mens kriser af lidt mere kortvarig karakter – som f.eks. en dårlig dag på verdens børser – sjældent holder guldprisen opadgående i mere end en dag eller to.
Så efter nogle uger vil du være i stand til at time dit guldsalg, så du kan høste den størst mulige gevinst.
Det er bare med at komme i gang
Generelt er vi dog på vej ud af efterdønningerne af finanskrisen. Så derfor skal der ikke megen bedring og optimisme for fremtiden til, for alverdens rigmænd begynder at spekulere på at sælge deres guldreserver, for at kunne investere i nye projekter. Det vil atter sende priserne på guld nedad.
Så du skal ikke vente for længe, før du høster gevinsten af dine private guldreserver.