Savner du selvstændighed og at være din egen chef? Går du med drømmen om at starte din egen virksomhed, er der mange overvejelser frem til målet. Der er et væld af administrative og tekniske forholdsregler, du skal forholde dig til, inden du kan starte dit eget. Se med her, hvor du finder nogle af de første overvejelser, du skal forholde dig til.
Hvad for en virksomhedsform skal du vælge
Når du skal starte din egen virksomhed, skal du vælge en virksomhedsform. Virksomhedsformen beskriver bl.a. ejerforhold, hæftelse og gældende love og regler for virksomhedsformerne. Mange af dem minder om hinanden med få undtagelser. Du skal derfor være opmærksom på, hvad forskellen er. På den måde finder du den, der passer bedst til din virksomhed.
Enkeltmandsvirksomhed og personligejet mindre virksomhed
Disse to virksomhedsformer minder meget om hinanden. For dem begge gælder det, at der kun er én ejer. Der er personlig hæftelse i et ubegrænset omfang. Det betyder, du selv er ansvarlig for at betale for dine forpligtelse, også med din personlige økonomi, hvis det bliver nødvendigt. Dette kan måske lyde risikabelt, men fordelen ved disse to former er, at der ikke er noget krav til en startkapital for at starte virksomheden. Derudover er det ikke nødvendigt at udfærdige en årsrapport hvert år, hvilket mindsker det administrative arbejde. Forskellen på de to virksomhedsformer ligger i, hvilke skatteregler de skal følge, og hvilke generelle love og regler der gælder for dem.
Interessantskab
Denne kan forklares meget kort. Den minder nemlig meget om de to foregående. Den største forskel ligger i, at man skal være mindst to personer for at starte virksomheden. Der er stadig personlig hæftelse, men derudover er der også solidarisk hæftelse. Det betyder helt enkelt, at man deler forpligtelserne, men er der en, der ikke er i stand til at betale, så skal den anden også betale denne del.
Selskab?
Lige så snart du ønsker at starte et selskab, skal der kapital til. Kapitalkravet varierer meget alt efter, hvilken type selskab virksomhedsformen skal være. Kapitalkravet er mindst 1 kr. for iværksætterselskaber, mindst 50.000 kr. for anpartsselskaber og mindst 500.000 kr. for aktieselskaber. Mangler du kapital til opstart af virksomhed, kan du se, hvordan du kan låne penge til startkapitalen her.
Fordelen ved at vælge en selskabsform er, at hæftelsen er begrænset til det, du har indskudt i virksomheden som startkapital. Der er derfor ikke personlig hæftelse som ved de førnævnte. De tre nævnte selskaber har alle det til fælles, at der skal være mindst én ejer, hvor ledelsen styres enten af en direktion eller bestyrelse. Der skal udfærdiges og offentliges en årsrapport. Derudover gælder der de samme skatteregler og love og regler for de tre selskabsformer.
Skal jeg have et CVR.nr.?
Når du har fundet ud af, hvilken virksomhedsform der passer til din virksomhed, skal du overveje, om det er nødvendigt at få et CVR-nr. Et CVR-nr. er et identifikationsnummer for virksomheder, lige som vi mennesker har et CPR-nr. Virksomheder er forpligtede til at registrere sig med CVR-nr., når man har en omsætning på mere end 50.000 kr. over en 12 måneders periode. Det er vigtigt, man registrerer sig inden, man overskrider grænsen. Er omsætningen på under 50.000 kr., er det frivilligt at have et CVR-nr. Har man ambitioner for sin virksomhed, er det dog en god idé at registrere sin virksomhed med et CVR.nr., inden man overstiger grænsen.
Når du har besluttet dig for virksomhedsformen, og om der skal registreres et CVR-nr., er du godt på vej til opstart. Der er mange overvejelser, der skal gøres, men med dette på plads er du allerede i gang.